Tyttöjen päivä ja rajoittavat uskomukset: Mitä sinä uskoisit itsestäsi, jos sinulla olisikin oikeus uskoa mitä vain?
Ihanaa Tyttöjen oikeuksien päivää! Sen ja eilisen Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi pysähdytään tovi rajoittavien uskomusten äärelle. Jotta jokainen tyttö saisi uskoa itsestään mitä vain – olla matkalla kohti ainutlaatuista ja mahdollisimman upeaa tulevaisuutta <3
Maailman rajoittavin sanonta
”Älä luule itsestäsi liikoja!”, sanoo äiti tyttärelleen hänen haaveillessaan opiskelupaikasta, johon hänen arvosanansa eivät ehkä ihan tulisi yltämään.
”Älä luule itsestäsi liikoja!”, sanoo koulun suosituimman tytön maineessa oleva nuori uudelle tytölle käytävällä ohi kulkiessaan.
”Älä luule itsestäsi liikoja!”, sanoo valmentaja voimistelijalle hetkeä ennen hänen omaa kilpailuosuuttaan.
Onko joku sanonut sinulle tämän maailman rajoittavimman sanonnan?
Entäpä, jos se ei olisikaan ollut totta? Ei nyt eikä silloinkaan?
Mitä rajoittavat uskomukset ovat?
Meidän kaikkien hyvä pysähtyä välillä pohtimaan, millaisia rajoittavia uskomuksia mielessämme on ja millaiseen sisäiseen puheeseen nämä meitä ohjaavat.
Rajoittavat uskomukset ovat usein vuosien ja vuosikymmenten varrella meihin hiljalleen rakentuneita ajattelutapoja, joita harvoin pysähdymme havaitsemaan, saati kyseenalaistamaan.
Rajoittavat uskomukset ovat ajattelumalleja, joihin olemme oppineet jo lapsuudessamme. Jos olemme saaneet niille kerta toisensa jälkeen vahvistusta, ne ovat juurtuneet meihin syvällekin nuoruudessamme ja aikuisuudessamme.
Nämä mielessämme olevat uskomukset ohjaavat sisäistä puhettamme, leimaavat sen sävyä ja täyttävät sen sisältöä.
Ehkä huomaat uuden ja innostavan työpaikkailmoituksen nähdessäsi mieleesi hiipivän ajatuksia, kuten ”Tuota paikkaa hakee varmasti moni minua taitavampi” tai ”Olin jo koulussa se luuserityttö, niin tätäkään ei kannata edes yrittää”.
Uudesta harrastuksesta haaveillessasi saatat löytää itsesi ajattelemasta: ”Mutta minähän en ole koskaan ollut notkea enkä ketterä” tai ”Eihän tyttöjä ole tehty joukkuepeleihin”. Tai ehkäpä uuden ihmissuhteen alussa huomaat jännittäväsi, näkeekö vastapuolikin sinut samoin kuin olet oppinut itsesi näkemään?
Sanomattakin lienee selvää, että osa rajoittavista uskomuksistamme on realistisia ja hyödyllisiäkin meille. On paikkoja, jossa on hyvä tunnistaa omat tiedot, taidot ja myös niiden rajat.
Väitän kuitenkin, että suurin osa rajoittavista uskomuksistamme on tehty rakkaudella sulatettaviksi.
Rajoittaviin uskomuksiin ei tutkitusti tehoa niiden kieltäminen ja pakottavien positiivisten lauseiden päälle hokeminen. Tiedättekö tyylillä: ”Ei en olekaan luuseri, vaan olen ihan super-ihana!” – ja tämän toistaminen vaan 100 kertaa.
Ennemminkin rajoittaviin uskomuksiin ja niitä meille toistelevaan mielemme kriittiseen osaan on tehokkaampaa suhtautua hyväksyvän ja tietoisen läsnäolon taitojen keinoin sekä itsemyötätunnolla.
Oivaltavia kysymyksiä rajoittavien uskomusten tunnistamiseen ja rakkaudella sulattamiseen
Kehotankin sinua pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan:
- Millaisia rajoittavia uskomuksia tunnistat itseltäsi?
- Voisitko opetella nimeämään tuon uskomuksen uskomukseksi tai ajatukseksi? Kun kriittinen mielesi sanoo sen absoluuttisena totuutena, huomioit sen ja sanot mielessäsi: ”Ahaa, minulle tuli taas mieleeni ajatus siitä, että olen surkea/epäonnistunut/luuseri…”
- Mitä sinä uskot itsestäsi, kun saatkin uskoa ihan mitä vain? Haaveile ja unelmoi!
- Millaisia uusia uskomuksia haluat rakentaa mieleesi hiljalleen? Millainen lempeä puhe voisi jutella kriitikkosi kanssa, kun hän tulee taas esiin?
- Kuka voisi tukea ja tsempata sinua tässä? Kenen kanssa jaat onnistumisesi?
Tyttäresi (poikasi, lapsesi…) kanssa voisit tänään pysähtyä myös toviksi ja kysyä:
- Missä sinä olet hyvä? Millaisia vahvuuksia sinulla on? Mielestäni sinun vahvuuksiasi ovat…
- Jos kysyisin parhaalta ystävältäsi, missä olet hyvä – mitä veikkaat, mitä hän sanoisi?
- Millaisia haaveita ja unelmia sinulla on?
- Muistathan, että susta voi tulla ihan mitä vain? Ja olet tuollaisena just ihana.
Tyttö: sinä olet tähti! Ihana, arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet.
Yksi upea mielen taito, mitä voit itse harjoitella ja kasvatuksessa lapsellesi opettaa, on itsemyötätunto. Siitä pääset lukemaan lisää tässä blogijutussa <3
Sinun seikkailusi -hyvinvointivalmennuksissani murramme rajoittavia uskomuksia ja harjoittelemme itsemyötätunnon taitoja yhdessä asiakkaideni kanssa. Olet lämpimästi tervetullut valmennuksiini!
Hymyä ja hyvinvointia lokakuuhusi – ja kenties alkavaan syyslomaasi toivottaen,