Elinikäisen opiskelun iloa ja mindfulness-ohjaajakoulutuksen antia: Tampereen kesäyliopisto

Elisa ja Tampereen kesäyliopisto
Elluyellow laiturilla ja Tampereen Kesäyliopisto

Elinikäisen opiskelun iloa ja mindfulness-ohjaajakoulutuksen antia: Tampereen kesäyliopisto

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Tampereen kesäyliopiston kanssa.

Käsi ylös, kuka syksyn alkaessa innostuu uudesta harrastuksesta? Ehkä ostaa uuden kalenterin tai muistivihon, pari uutta teräväkärkistä kynää ja liudan post it -lappuja sateenkaaren kaikissa väreissä?

Mä kuulun näihin alkusyksyn innostujiin! Niihin milleniaaleihin, ketkä salaa haaveilevat vielä kuitenkin sen Tiimarin mainoksen kolahtavan postiluukusta… 🙂

Viime viikolla kerroinkin teille Instagram-tililläni enemmän pohjakoulutuksestani: terveydenhoitajan tutkinnostani. Valmistuttuani vuonna 2010 terveydenhoitajaksi tiesin, ettei opintopolkuni ollut tässä. Olin nimittäin saanut jo äidinmaidossa innostuksen elinikäiseen oppimiseen!

Ensimmäinen täydennyskoulutukseni terveydenhoitajan ja terveystieteiden maisterin opintojeni jälkeen oli Mindfulness-ohjaajakoulutus Tampereen kesäyliopistossa. Tässä jutussa kerronkin teille:

”Nimestämme huolimatta toimimme ympärivuotisesti. Tehtävämme on lisätä pirkanmaalaisten osaamista koulutuksen kautta esimerkiksi tuomalla avoimia korkeakouluopintoja Suomen eri korkeakouluista Tampereelle sekä järjestämällä työelämälähtöistä täydennyskoulutusta. Kaikilla Suomen kesäyliopistoilla on tärkeä rooli myös yleissivistyksen vahvistamisessa elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti.

Sanna Vaurula, Tampereen Kesäyliopisto

Miksi elinikäinen opiskelu on erityisen tärkeää nyt 2020-luvulla?

Elluyellow laiturilla ja Tampereen Kesäyliopisto

”Tulevaisuudessa yhä useampi on vastuussa itse omasta osaamisestaan ja elannostaan. Työelämässä korostuu työn ja oppimisen yhteen nivoutuminen. Ensin tutkinto, sitten työelämä -ajattelu on muuttunut jatkuvaksi elämänmittaisen oppimisen malliksi.”

Inkeri Ruuska, Moniosaamisen renesanssi – opas työelämän edelläkävijiöille

Olen hyvin kiitollinen äidilleni, joka on pienestä pitäen antanut minulle mallin, että opiskelu ei lopu ensimmäiseen tutkintoon. Muistan pikkutytöstä saakka ihailleeni äidin intoa, jolla hän ”harrasteli opintoja” työn ja perheen ohella.

Täydennyskoulutus ja elinikäinen opiskelu oli hänelle selvästi ilo ja etuoikeus.

Nyt aikuisiällä olenkin rakastunut termiin ”uramaisema”. Huomaan nauttivani täysillä, että 100% yrittäjyyteni on ennemmin värikäs maisema kuin mikään suora putki – minkä kuvan valitettavasti yläkoulu- ja lukiovuosilta sain.

Uramaisemani monivärisessä maalauksessa on tärkeää monenlaiset täydennysopinnot. Opinnot, jotka kehittävät nimenomaan niitä taitoja, joita käytännön työelämässä huomaan eniten tarvitsevani. Tai opinnot, jotka syystä tai toisesta tuntuvat eniten juuri minua innostavilta ja houkuttelevilta!

”Tulevaisuudessa tarvittavat taidot eivät ole uusia, mutta niiden merkitys kasvaa. Omaa osaamistaan on päivitettävä, muokattava ja laajennettava ja alaa jopa vaihdettava jatkossa useammankin kerran työuran aikana. Kukaan ei kuitenkaan lopulta pysty listaamaan tyhjentävästi, mitä taitoja ja osaamista tarvitsemme tulevaisuuden työelämässä. Vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin valmistautuminen tapahtuu parhaiten kehittämällä monipuolisia taitoja ja osaamista, joiden avulla voi siirtyä uudelle alalle tai uusiin tehtäviin.”

Inkeri Ruuska, Moniosaamisen renesanssi – opas työelämän edelläkävijiöille

Tutkitusti tehokas mindfulness-harjoittelu hyvinvoivan arjen tukena

Elluyellow laiturilla ja Tampereen Kesäyliopisto

Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Mindfulness-harjoituksilla opetellaan suuntaamaan huomiomme tähän hetkeen: esimerkiksi siihen, miten hengitämme, miltä kehossamme tuntuu tai millaisia ajatuksia mielessämme pyörii.

Säännöllisen mindfulness-harjoittelun avulla ikään kuin ohjelmoimme aivojamme uudelleen. Korvaamme vanhoja, toimimattomia ja haitallisia automaatioita uusilla ja enemmän hyvää tekevillä tavoilla.

Otetaas esimerkki. Maijalla on tapana kimpaantua stressaantuneena nollasta sataan sekunnissa. Hän kaipaa tähän muutosta. Rauhallisissa hetkissä Maija opettelee mindfulness-harjoitusten avulla kuulostelemaan kehoaan ja mieltään herkemmin. Näin hän oppii tunnistamaan myös stressireaktionsa hiljalleen aiemmin ja valitsemaan tietoisesti suhtautumistapansa. Eli esimerkiksi hetken hengittämisen välittömän nalkuttamisen sijaan 😉

Mindfulness-harjoittelun onkin tutkitusti todettu mm:

  • vähentävän stressiin reagoimista ja nopeuttavan stressistä palautumista
  • kehittävän muistia, oppimista ja ajattelua
  • valpastavan tarkkaavaisuutta
  • lisäävän luovuutta
  • parantavan tunnetaitoja
  • edesauttavan parempaa keho-mieli -yhteyttä

Kokemani TOP 5 hyödyt Tampereen kesäyliopiston mindfulness-ohjaajakoulutuksesta

Elluyellow laiturilla ja Tampereen Kesäyliopisto

Ennen mindfulness-ohjaajakoulutukseen osallistumistani vuosina 2017-2018 olin tehnyt itsenäisesti mindfulness-harjoituksia muutaman vuoden ajan. Olin jo huomannut niiden olevan todella tarpeellisia herkästi tulistuvalle luonteelleni. Harjoitusten tekeminen ei kuitenkaan ollut säännöllinen osa arkeani.

Lähdinkin hakemaan Tampereen kesäyliopiston Mindfulness-ohjaajakoulutuksesta paitsi tukea tulevaisuuden työelämääni terveys- ja hyvinvointialalla, myös apua henkilökohtaisen harjoittelun juurtumisesta osaksi päivittäistä arkeani.

Kannattiko? No kannatti.

Tärkeimpinä hyötyinä koulutuksesta koen minulle olleen:

  1. Hengityksen tärkeyden ymmärtäminen: lyhyt, hengitykseen keskittyvä miniharjoitus juurtui heti päivittäiseksi harjoitukseksi. Sen löydät täältä.
  2. Stressinsäätelykykyni selvä paraneminen: vaikka rakastan edelleen vahvasti tuntevaa ja eloisaa luonnettani, olen iloinen, että voin nykyään paremmin valita itse, miten ja milloin reagoin.
  3. Vanhemmuus-, parisuhde- ja tunnetaitojeni kehittyminen: osallistuessani kurssille tyttäreni olivat 3- ja 5-vuotiaita. Kurssin johdosta meidän perheessä jutellaan tunteista valtavasti enemmän ja monipuolisemmin kuin aikaisemmin.
  4. Oman harjoitteluni juurtuminen pysyväksi osaksi arkea: vuoden syväsukellus mindfulnessiin, sen hyötyihin teoriassa ja käytännössä, juurrutti harjoitusten teon pysyväksi osaksi arkeani. Usein teen harjoituksia päivittäin, mutta vähintäänkin useamman kerran viikossa.
  5. Monipuolinen hyödyntäminen erilaisissa työtehtävissäni: olen hyödyntänyt mindfulness-ohjaajakoulutusta monissa työtehtävissäni hyvinvoinnin parissa. Olen esimerkiksi luonut mindfulness-äänitteiden sarjan lapsille yhdessä kollegani kanssa. Nyt @elluyellow_wellbeing -tililläni Instagramissa on jo muutama mindfulness-harjoitus reelsinä kuunneltavissa ja lisää on tulossa 🙂

”Haluamme järjestää koulutusta, jolla on merkitystä opiskelijamme elämään. Aikuisiällä opiskelu koetaankin elämää rikastuttavana, kun oppimaansa voi peilata omaan elämänkokemukseen ja tehdä uusia havaintoja itsestään ja ympäristöstään.”

Sanna Vaurula, Tampereen kesäyliopisto


Mitä kaikkea Tampereen kesäyliopisto tarjoaa syksyllä 2022?

Elluyellow ja auringonkukat

Mindfullness-ohjaajakoulutus on tarjolla tänä syksynä! 15 opintopisteen kokonaisuuden voi suorittaa aikajaksolla 28.10.2022-25.3.2023. Mindfulness-ohjaajakoulutus järjestetään Tampereella perjantaisin ja lauantaisin klo 9-16. Itse tykkäsin, että kaksi päivää peräkkäin mahdollisti ihanasti virittäytymisen taajuudelle ja syväsukelluksen teemaan.

Lisäksi syksyn tarjonnasta löytyy niin kauppatieteitä ja psykologiaa kuin johtamiseen ja viestintään liittyviä koulutuksiakin.


”Jos opiskelee asioita riittävän laaja-alaisesti ja ylläpitää monipuolista osaamista, vääriä valintoja ei voi tehdä. Yksi tutkinto on vasta alkusoittoa, ja jokaisen pitää varautua oppimaan ja uudistamaan osaamistaan. Nyt koulutusalaansa valitsevat nuoret ovat työelämässä vielä 2070-luvulla.”

Inkeri Ruuska, Moniosaamisen renesanssi – opas työelämän edelläkävijiöille

Lämpimät suositteluni!

Mitä sinä olet opiskellut viimeksi?

Syyskuuhun iloa toivottaen,

Elisa

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp