Onnistuneen elämäntapamuutoksen ja pysyvän painonhallinnan elementit: nappaa nämä 5 vinkkiä käyttöösi!
Tammikuun mediatulva täyttyy kinkunsulatuksesta, laihdutuskuureista ja ”uusi ja parempi minä” -roskasta.
Vaikka naapurin emäntä aloittaa treenaamisen puolimaratonille, sun terveydelle paljon tärkeämpi juttu voi hyvinkin olla satsata venyttelyyn ja kehonhuoltoon.
Vaikka työkaveri aloittaisi tiukan ruokavalion, sun kannattaa todellakin ennemmin satsata esimerkiksi kasvisten lisäämiseen lautasellesi lounasravintolassa.
Ja vaikka ihailemasi somepersoona aloittaisi laihdutuskuurin, sun EI TODELLAKAAN kannata aloittaa🔥
Näistä teemoista juttelen paljon asiakkaitteni kanssa hyvinvointivalmennuksissani, joissa hyvästellään laihdutuskuurit ja löydetään jokaisen omannäköinen tapa voida hyvin.
Keräsin tähän juttuun teille 5 elementtiä, joiden tutkitusti tiedetään edesauttavan onnistunutta elämäntapamuutosta ja pysyvää painonhallintaa.
1. Pysähdy pohtimaan arvojasi: mikä on merkityksellistä juuri sinulle?
Tammikuun terveysintoilun keskellä ei ole ihme, jos hukkuu toisten terveystavoitteiden ja hyvinvointimuutosten tulvaan. Herkästi ihailemme toisten innostavaa elämäntapamuutosta ja lähdemme ottamaan niistä mallia.
Tämä ei kuitenkaan kannata.
Ennemmin meidän kannattaa pysähtyä itsemme äärelle.
Arvoista ja merkityksellisyydestä puhutaan nykyään paljon – ja hyvä niin. Arvojen mukainen arki, jossa koemme merkityksellisyyden tunnetta, onkin tutkitusti yksi merkittävin hyvinvointiamme edistävä tekijä.
Näistä ”ylevistä” sanoista on monilla kuitenkin haastava saada kiinni. Tässä pari konkreettista kysymystä, jotka auttavat sinua pysähtymään arvojesi ja merkityksellisen arkesi äärelle:
- Jos saisit täyttää kalenterisi aivan vapaasti, mitä viikkosi sisältäisi?
- Jos saisit Aladdinin Taikalampun ja 3 toivetta, mitä toivoisit?
- Jos tietäisit tämän vuotesi olevan elämäsi viimeinen, miten sen käyttäisit?
2. Huomaa vahvuutesi ja jo toimivat jutut arjessasi
Toinen todella yleinen harhaluulo elämäntapamuutoksesta on se, että muutokseen lähtiessä kuuluu bongata arjesta kaikki virheet, heikkoudet ja ei-toimivat jutut.
PÄINVASTOIN!
Onnistuneeseen elämäntapamuutokseen lähtiessä kannattaakin pysähtyä huomaamaan vahvuudet ja voimavarat. Ne jutut, jotka sun arjessa on jo hyvin.
Ai miksi? Siksi, että onnistunut elämäntapamuutos alkaa hyvän näkemisestä ja sen lisäämisestä.
Listaa 10 juttua/tapaa/tottumusta, joilla teet arjessasi jo hyvinvoinnillesi hyvää. Syötkö kenties aamiaisen joka aamu – tai ainakin useimmiten? Nautitko metsälenkeistä silloin tällöin? Pyhitätkö aikaa unelle? Pidätkö yhteyttä mummoosi tai ystävääsi säännöllisesti?
Ostatko kaupasta hevi-osastolta aina jotain ainakin? Syöttekö perheenä yhdessä? Rakastatko tanssia tai ehkä tykkäät joogasta? Oletko hyvä sanomaan EI, kun tarvitsee? Onko sinulla ihana ystävä tai puoliso, keneltä saat tukea hyvinvointiisi?
Ajattele kokonaisvaltaisesti: älä vain ruokailua ja liikuntaa.
3. Muistele aiempia onnistumisiasi
Harva meistä aloittaa elämäntapamuutosta ensimmäistä kertaa. Useimmalla meistä on aiempia kokemuksia muutoksista: osa epäonnistuneita, osa onnistuneita.
Ja epäonnistuneissakin elämäntapamuutoksissa on usein jotain hyvää.
Muistele nyt aiempia elämäntapamuutoksiasi. Mikä niissä oli onnistunutta? Mikä tuntui sinulle luontevimmalta ja helpoimmalta? Mistä nautit?
Jos/kun muutos jossain kohtaa lopahti tai meni mönkään, jäikö jokin tottumus silti osaksi arkeasi? Mikä arjen pieni teko on ehkä mukanasi edelleen tuosta muutoskokonaisuudesta?
Nyt kun olet tuosta muutoksesta taas pykälän viisaampi, mitä tekisit toisin?
4. Tee niin naurettavan pieni tavoite, että varmasti onnistut
Onnistuneen elämäntapamuutoksen tärkeä elementti on järkevän ja maltillisen tavoitteen asettaminen. Tavoitteen asettamisesta voisi kirjoittaa oman jutun jo sinänsä ja valmennuksissani puhumme niistä paljon, mutta tärkeintä on se, ettei tavoite ole liian iso.
Tärkeintä on, että laadit tavoitteen, jossa varmasti onnistut.
Jos tavoitteenasi on esimerkiksi löytää itsellesi taas liikunnallinen arki, kannattaa tavoite pilkkoa pienempiin osiin. Millaisen liikunnallisen teon voit toteuttaa heti tänään tai tällä viikolla? Mikä olisi niin pieni askel, ettet melkein kehtaisi sitä sanoa ääneen, kun se tuntuu niin naurettavan pieneltä?
Tee se ja nauti onnistumisestasi!
Nimittäin kun tässä onnistut, onnistut seuraavassakin pienessä askeleessa paljon varmemmin.
5. Pyydä muutoksesi polulle tukea ja tsemppiä
Muutoksen polulla on tylsää yksin. Lähtisikö kaverisi mukaan muutokseen kanssasi? Teillä voi olla omat ja hyvin erilaisetkin tavoitteet, mutta etenette niitä kohti yhdessä.
Kaverilta saa arvokasta vertaistukea ja tsemppiä silloinkin, kun itse tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Moni nauttii olla itsekin tsemppaajan roolissa.
Myös hyvinvointialan ammattilaisten tietoa ja tukea kannattaa hyödyntää elämäntapamuutoksen polulla. Esimerkiksi työterveydenhuollon puoleen kannattaa kääntyä ja kysäistä, millaista tukea heillä olisi tarjolla.
Minun palveluistani suosittelen lämpimästi Elämäntapamuutos 2.0 -ryhmävalmennusta, joka toteutetaan niin livenä Nokialla kuin etänä Teamsinkin kautta. Ryhmä starttaa tammikuussa 2023 ja kokoontuu joka toinen viikko 10 kertaa. Ryhmästä saa paitsi asiantuntijan tiedon ja tuen, myös toisten elämäntapamuutosta toteuttavien korvaamattoman vertaistuen.
Ilmoittaudu mukaan ryhmään 13.1.2023 mennessä. Seuraava ryhmä järjestetään näillä näkymin vasta elokuussa 2023.
Toinen vaihtoehto on yksilöllisesti räätälöitävät ja myös sekä livenä Nokialla kuin etänä Teamsinkin kautta toteutettavat, Sinun seikkailusi -hyvinvointivalmennukset. Näissä hetkissä keskitytään juuri sinun terveytesi ja hyvinvointisi kannalta tärkeimpiin teemoihin. Valmennuksessa löydetään juuri sinun omannäköinen tapa voida hyvin ja varmistetaan elämäntapamuutoksessa onnistuminen joustavasti ja pysyvästi.
Hymyä ja hyvinvointia vuoteen 2023 toivottaen,
Elisa
hyvinvointisi rinnallakulkija