Iloista tammikuun loppua ja helmikuun alkua! Muistelepa tovi, millaisia uudenvuodenlupauksia sinä teit vuodeksi 2021? Monesti nämä lupauksemme ovat turhan ankaria ja helmikuussa helposti hautautuvia… Nyt onkin oiva aika kääntää katseet sisäänpäin ja pysähtyä miettimään: miten sinä edistät omaa ja rakkaittesi helmikuussa? Mistä pienistä tähtihetkistä sinä haluat tämän monin tavoin myös kökköpoikkustalven muistaa?
1.Positiiviset tunteet
Hyvien tunteiden kokeminen edistää vahvasti hyvinvointiamme. Nautiskele arjen tohinassa niistä asioista, jotka tuottavat sinun ja rakkaidesi huulille hymyjä. Ehkäpä nautitte iltakävelystä taskulamppujen ja heijastinliivien kera? Ehkä rauhoitut kahvikuppisi äärellä itseksesi nauttimaan hiljaisuudesta? Tai ehkä juokset, saunot, luet, olet, juttelet, uit, värität, laulat, maalaat, sisustat, soitat, leivot…. Mitä vielä? Mitkä asiat tuovat sinulle vahvimpia positiivisia tunteita?
2.Flow-fiilis
Mitä tehdessä sinä pääset helpoiten flow-fiilikseen? Tuohon tunteeseen, jossa valtava innokkuus kohtaa tarvittavat taidot juuri sopivan haasteen edessä. Tunteeseen, jossa uppoudut tekemiseesi niin, että millään ympäröivällä ei ole silloin väliä. Parhaimmillaan koemme näitä flow-tunteita usein työssämme. Hyvä on välillä pysähtyä myös miettimään, mitkä harrastuksistamme tai vapaa-ajan viettotavoistamme saavat meidät eniten lentoon. Voit myös pohtia, onko joku näistä sellainen, mille ottaisit ripauksen enemmän aikaa arjessasi? Näin pimeänä vuodenaikana on erityisen tärkeä muistaa pyhittää kalenteristamme aikaa piristäville, energisoiville ja innostaville ajanviettotavoille.
3.Ihmissuhteet
Vahva tapa panostaa hyvinvointiimme on ajanviettäminen rakkaimpiemme kanssa. Erityisen tärkeää tämä on ollut tänä poikkeuksien aikana. Keiden läheisimpiesi kanssa voit pysähtyä tuntemaan pitkän, lämpimän halauksen? Ehkä katsot hyvän leffan kultasi kainalossa tai luet iltasatua lapsellesi extrapitkästi sylikkäin? Keiden tärkeiden kanssa voit fyysisesti vähän etäämmällä pysähtyä henkisesti lähelle kohtaamaan ja jakamaan aidot kuulumiset? Tai ottaisitko ajan pidemmälle kävelylle ystävän kanssa tai kiireettömälle puhelulle isovanhemmille?
4.Merkityksellisyyden tunne, arvot ja unelmat
Arjessa on ihana ottaa aika ajoin extra-aikaa myös haaveilulle, unelmoinnille ja omien arvojen pohdinnalle. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä ydinarvoja juuri nyt? Miten nuo arvot näkyvät arjessasi? Entäpä millaiset asiat elämässäsi saa sinut kokemaan itsesi ainutlaatuiseksi ja olemassaolosi merkitykselliseksi? Mieti hetki elämääsi vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Kuvittele, että silloin elät merkityksellistä, rikasta ja hyvinvoivaa elämää. Millaista elämäsi on silloin? Entäpä kun kohtaamme silloin kadulla ja kysyn sinulta: millaisia ratkaisuja olet elämässäsi tehnyt, jotta olet päässyt nauttimaan näin hienosta elämästä? Mitä vastaat?
5.Aikaansaaminen
Hyvinvointiamme edistää vahvasti myös aikaansaamisen tunne. Kannattaakin tarttua hetkeen: siivoa viikonloppuna esimerkiksi arjessa päivittäin ärsyttävä sotkuinen eteiskaappi, öljyä natiseva ovi tai vaihda verhot jo keväisempiin sävyihin. Kiinnitä puolison takista tipahtanut nappi tai leivo sämpylöitä. Pihalla aikaansaamisen tunnetta tuottaa ehkäpä polttopuiden hakkuut lopputalveksi tai lumityöt, nyt kun sellaista luxusta pääsee ympäri Suomen harrastamaan. Minkä asian hoitaminen juuri nyt toisi sinulle eniten iloa myös huomenna?
Huom! Aikaansaamisen tunne vaikuttaa hyvinvointiamme edistävästi vain sopivassa mittakaavassa. Yksilökeskeisessä tehokkuusyhteiskunnassamme on todella tärkeä taito osata olla aikaansaamatta yhtään mitään ja tunnistaa hetki, kun on aikaansaanut jo ihan riittävästi. Liian kovat itselle asetetut tavoitteet, tehokkuuden ihannointi ja täydellisyyden tavoittelu johtavat herkästi uupumiseen.
”Suomi on kuitenkin hyvinvointivaltio ja meillä on moni asia paremmin kuin useissa muissa maissa, mutta uupumuksen näkökulmasta sijoituimmekin aika kärkipäähän. Täydellisyyden tavoittelu ja siihen liittyvät itselleen asetetut vaatimukset ovat yksi altistava tekijä uupumukselle ja se on havaittu myös muissa maissa. Se on tyypillistä juuri yksilökeskeisille kulttuureille.”
Kaisa Aunola, Yle Uutiset
+1 Älä suorita.
Älä tätäkään listaa. Ole armollinen itsellesi ja pysähdy hyväksymään tämä hetki. Herkisty kuuntelemaan, mitä juuri sinun ja rakkaimpiesi hyvinvointi kaipaa just nyt. Kuule omat tarpeesi, rakkaidesi tarpeet ja vastaa niihin mahdollisuuksien mukaan. Mieti myös, kuka kuulee sinun tarpeesi ja vastaa niihin: sinunkaan, kuten ei kenenkään meistä, kuulu pärjätä täällä yksin.
Muista, että riittävän hyvä riittää.
Hymyä ja hyvinvointia sun helmikuuhun!
Tämän jutun runko on julkaistu ensimmäisenä Nokian Uutisissa.